facebook

Od hobija do karijere: Kako pretvoriti ljubav prema tehnologiji u uspješnu programersku karijeru

by | 20.07.2023.

Da li ste ikada proveli sate istražujući nove gadžete, eksperimentisali sa računarima ili jednostavno uživali u istraživanju digitalnog svijeta i najnovijih tehnologija? Ako jeste, a po struci niste IT-jevac ili programer,  mi vam donosimo savjete i preporuke kako možete pretvoriti ljubav prema IT-ju u visoko kvalifikovan programerski posao i to za nekoliko mjeseci.

Šta je prvi korak?

Prije nego što zakoračite u svijet programiranja, važno je da definišete šta je to šta vas zanima, odnosno, postoji li određeno područje tehnologije o kojem bi željeli da naučite. Bilo da ste kreativac, te želite da naučite kako da na vizuelno drugačiji i interaktivniji način kreirate svoju web stranicu ili mobilnu aplikaciju, ili možda želite da naučite kako u pozadini funkcioniše kreiranje ili razvoj različitih softvera, najvažniji korak svakako jeste da identifikujete svoje interesovanje i postavite ciljeve koji će vam pomoći da se usmjerite na određenu oblast programiranja.

Ukoliko ste apsolutni početnik i do sada niste imali priliku da se upoznate sa programiranjem, a zaljubljenik ste u tehnologiju, savjetujemo vam da svoj put učenja započnete na našem kursu Software development fundamentals na kojem ćete se upoznati sa osnovnim konceptom programiranja i objektno-orijentisanog programiranja, te osnovama razvoja softvera ili desktop aplikacijama. Za ovaj kurs  nije potrebno prethodno predznanje, osim poznavanja osnova rada na računaru i engleskog jezika, radi lakšeg praćenja.

Ukoliko ste već imali iskustvo sa programiranjem, te poznajete i rad sa HTML (HyperText Markup Language) jezikom, pomoću kojeg kreirate izgled i funkcionalnost elemenata koji se nalaze na jednoj stranici, a takođe i CSS (Cascading Style Sheets) putem kojeg možete da stilizujete elemente koje ste kreirali u HTML-u idući korak jeste odabir programskog jezika.

Postoji širok spektar programskih jezika, a od najpopularnijih svakako izdvajamo Python, Java, JavaScript i C#.

Odaberite programski jezik koji odgovara vašim interesovanjima i za korak ste bliži cilju koji ste postavili.

Šta mogu da razvijam sa Python programskim jezikom?

Python je programski jezik koji se koristi za razvoj softvera, ali se može koristiti i za pravljenje web stranica, analizu podataka, automatizaciju, kreiranje igara i kontrolisanje uređaja u IoT-u (Internet of Things).

Prilikom izrade web stranice, Python može biti korišten i za pisanje koda koji čini stranice funkcionalnim i interaktivnim. Ono što je još korisno pri izradi stranica je analiza podataka, što nam takođe omogućava ovaj programski jezik, a koristan je i za različite oblasti kao što su poslovna analitika, medicinska istraživanja i predviđanje vremenskih uslova.

Python je takođe dobar za automatizaciju zadataka. To znači da možemo da napišemo program koji će obavljati rutinske zadatke umjesto nas, kao što je slanje automatskih mejlova ili obrada velikih datoteka.

Kada je reč o igrama, Python se može koristiti za pravljenje manjih igara ili prototipova. Možemo da programiramo igru tako da se ponaša onako kako želimo, koristeći Python kao jezik koji opisuje pravila i ponašanje igre.

Dodatno, Python se može koristiti u IoT-u. To znači da možemo da koristimo Python za očitavanje vrijednosti sa uređaja kao što su senzori ili kamere, kako bismo na osnovu tih podataka omogućili razmjenu i obavljanje određenih zadataka.

Sve u svemu, Python je „Open-Source“ i veoma fleksibilan programski jezik , koji ima široku primjenu u mnogim oblastima razvoja softvera, sa velikom zbirkom gotovih rješenja, a ako želite da naučite više o ovom programskom jeziku pridružite nam se na kursu Uvod u Python programiranje koji na rasporedu od 31. oktobra!

Za šta se koristi Java programski jezik?

Java je programski jezik koji se koristi za razvoj različitih vrsta softvera, te se najčešće koristi za pravljenje desktop, web i mobilnih aplikacija. Java je popularna zato što ima svoju platformu – a to joj daje nezavisnost, što bi značilo da se Java programi mogu pokretati na različitim operativnim sistemima kao što su Windows, macOS i Linux.

Jedna od glavnih namjena Jave je razvoj aplikacija. Java se koristi za pravljenje desktop aplikacija koje se pokreću na računarima, što znači da korisnik može interaktivno koristiti aplikaciju na svom računaru. Ali, Java se koristi i za razvoj web aplikacija, gdje se programski kod izvršava (pokreće) na serveru i rezultati se prikazuju na korisnikovom internet pretraživaču. Java programski jezik ima mnogo alata i framework-ova koji olakšavaju razvoj aplikacija, a postoje i takođe  razni alati i biblioteke za grafički dizajn korisničkog interfejsa.

Još jedna važna primjena Jave je razvoj mobilnih aplikacija. Java programski jezik je do sada bio jedan od glavnih jezika za Android platforme, ali se danas Android aplikacije obično razvijaju pomoću razvojnog okruženja Android Studio u kombinaciji sa Java programskim jezikom.

Pored toga, Java se koristi i u oblasti mašinskog učenja i vještačke inteligencije, za razvoj igara za mobilne uređaje i računare, kao i u velikim korporativnim sistemima jer omogućava razvoj kompleksnih softverskih rješenja za različite poslovne potrebe.

Ukratko, Java je univerzalni programski jezik sa širokom primjenom, a ukoliko želite da naučite kako da uz pomoć ovog programskog jezika kreirate i svoju mobilnu ili web aplikaciju, pridružite nam se na  kursu Uvod u Java programiranje i razvijte ili unaprijedite svoje programerske vještine.

P.S. za polaznike kojima je korištenje Java programskog jezika već uveliko poznato, svoje znanje mogu da nadograde i upotrebom Vaadin Framework-a, a više o ovom kursu saznajte putem linka: Java programiranje uz Vaadin Framework.

Možda se sada pitate: Čuli smo i za C# i JavaScript programski jezik, šta s njima?

Ništa manje popularan od prethodnih, C# (izgovara se “si šarp”) je programski jezik koji se često koristi za razvoj aplikacija na Microsoft platformi. Ove aplikacije mogu biti raznovrsne, kao što su softver za upravljanje bazama podataka, kancelarijski alati ili igre koje se pokreću na računarima ili mobilnim uređajima.

Ovaj programski jezik je popularan i u razvoju aplikacija za mobilne uređaje na platformi Xamarin koja  omogućava programerima da koriste C# za izradu mobilnih aplikacija za pokretanje na operativnim sistemima Android i iOS.

C# se takođe često koristi i u razvoju igara, a nalazi i primjenu u razvoju korporativnih sistema i softverskih aplikacija za poslovanje. Ovaj jezik podržava upotrebu raznih biblioteka i alata koji olakšavaju integraciju, obradu podataka i stvaranje skalabilnih aplikacija za poslovne potrebe.

Ukratko, C# je programski jezik koji se često koristi za razvoj desktop, web i mobilnih aplikacija na Microsoft platformi, a više o njemu možete da naučite i na jednom od naših najtraženijih kurseva iz ove oblasti :  Uvod u C# programiranje.

I na kraju, ali ne manje važan, JavaScript (često ćete naići na njega i pod imenom JS) je programski jezik koji se najčešće koristi za razvoj interaktivnih web stranica, jer upravo on omogućava interakciju korisnika sa web stranicom, kao što su obrada formulara, animacije, prikazivanje i skrivanje elemenata, validacija podataka i još mnogo toga.

Ovaj programski jezik ima veliku primjenu kod razvoja web aplikacija jer biblioteke i framework-ovi kao što su React, Angular i Vue.js omogućavaju izgradnju kompleksnih aplikacija koje rade na klijentskoj strani (Front-end) ili na serveru (Back-end) koristeći JavaScript, te je najčešća upotreba za:

  • Razvoj mobilnih aplikacija: JavaScript koristi se i u kombinaciji sa tehnologijama kao što su React Native ili Ionic za izradu mobilnih aplikacija koje rade na Android i iOS operativnom sistemu.
  • Razvoj igara: JavaScript se takođe može koristiti za razvoj jednostavnijih web igara. Postoje biblioteke i okviri kao što su Phaser i Pixi.js koji pružaju alate i funkcionalnosti za stvaranje igara direktno u web pregledaču.
  • Server-side programiranje: Sa Node.js, kojeg pokreće JavaScript, moguće je izvršavati JavaScript kod na serveru. To omogućava programerima da razvijaju brze i skalabilne serverske aplikacije, API-je i druge back-end funkcionalnosti.

Da sumiramo, JavaScript je ključni jezik u svijetu weba i omogućava programerima da stvore moćne korisničke interfejse i funkcionalnosti.

Uvodni dio JavaScripta možete naučiti i na našem kursu WEB DIZAJN: Programming in HTML5 with JavaScript and CSS3.

Tehnologija napreduje ubrzano, a mi idemo u korak sa njom i vama donosimo ono što je trenutno najtraženije!

Pretvaranje ljubavi prema tehnologiji u programersku karijeru moguće je samo uz predanost, upornost i neprestano učenje.  

Programiranje ne mora da bude teško, ali zahtjeva sistemski pristup.

Za sve vas koji ste nakon upoznavanja sa osnovnim programskim jezicima spremni da se bez prethodnog predznanja posvetite njihovom učenju i radu na kontinuiran način, sa dosta prakse savjetujemo da se pridružite našem programu obuke: Microsoft Web Development u trajanju od 6 mjeseci sa ukupno 144 školska časa.

Ovaj program obuke se sastoji od kontinuirana četiri zasebna kursa pohađanjem kojih ćete na najbolji način steći sveobuhvatno razumijevanje osnova programiranja, a čine ga:

  1. Software Development Fundamentals
  2. WEB DIZAJN: Programming in HTML5 with JavaScript and CSS3
  3. Uvod u C# programiranje
  4. Uvod u .NET programiranje

Na ovaj način, uz našu pomoć, bićete u mogućnosti za sticanje kvalifikacija za prvo zaposlenje i poziciju Junior developer-a, te da iskustvo stečeno na praktičnim primjerima iskoristite kao sjajnu referencu u CV-ju!

Ukoliko ste student, zaposlen ili jednostavno niste u mogućnosti da odvojite dovoljno vremena da redovno prisustvujete časovima programiranja u učionici i za to imamo rješenje: nudimo mogućnost online praćenja, ali i mogućnost online nadoknade propuštenog časa, kao i kombinovano pohađanje časova po potrebi.

Ali, napominjemo da za sticanje Lanaco sertifikata o pohađanju našeg kursa ili programa obuke, neophodno je minimalno prisustvo od 70% na predavanjima. Takođe, tokom čitavog trajanja obuke na raspolaganju su vam i naši posvećeni predavači sa kojima ćete biti u kontaktu tokom trajanja obuke, a nikako ne propustite priliku i da od njih dobijete odlične savjete za zaposlenje ili razvoj freelance karijere.

A najbolje od svega je ušteda i olakšano plaćanje!

Ukoliko se odlučite za pohađanje cijelog programa obuke umjesto pune cijene kurseva u ukupnom iznosu od 2.070,00 KM (bez PDV-a) odobravamo dodatni popust od 10%, sa ukupnom cijenom od 1.863,00KM (bez PDV-a) kao i plaćanje na rate.

Ukoliko smo nešto izostavili ili imate dodatnih pitanja nemojte se ustručavati da nas kontaktirate, a u nastavku vam donosimo i odgovore na neka najčešće postavljena pitanja na ovu temu:

Q: Kada je pravo vrijeme da počnem da učim programiranje?

A: Uvijek je pravo vrijeme😊

Q:  Da li sam prestar/premlad da učim programiranje?

A: Naravno da NE! 😊

Q: Nemam neko posebno predznanje za programiranje, te želim da krenem od početka, šta mi savjetujete?

A: Program obuke Microsoft web development

Q: U kojem slučaju imam još pravo na popust na cijenu?

A: Popuste na cijenu kursa odobravamo i za:

  • dva ili više polaznika iz iste organizacije (5 – 15%)
  • učenike i studente (15%)

Q: Da li je vaš sertifikat svjetski priznat?

A: Nije. Ali samo ćemo reći da smo prva IT kompanija u BiH i da poslujemo uspješno više od 30 godina, pa mislimo da ipak ima neki kredibilitet, slažete se? 😉

A takođe, kompanija LANACO ostvaruje i uspješnu saradnju sa preduzećem Inteh, koji je ovlašteni Pierson VUE test centar, u okviru kojeg  imate mogućnost polaganja službenih ispita iz svih oblasti informacionih tehnologija, te priliku za sticanje i zvaničnih, svjetski priznatih sertifikata.

Pridružite se našim zadovoljnim polaznicima i uz našu pomoć napravite zaokret u svojoj karijeri!

Vaša Lanaco Edukacija

Share This