facebook

Kako zaštititi djecu na internetu?

by | 09.11.2023.

Živimo u eri tehnološkog eksponencijalnog napretka, gdje se nove tehnologije razvijaju brže nego ikada ranije. Možda zamišljate da se tehnologija razvija postepeno, ali to nije tako. Ukratko ćemo objasniti:

Postoji zakon koji se zove The Law of Accelerating Returns. Mogli bismo to prevesti kao Zakon ubrzanog napretka, ali suština je da ovaj zakon kaže da čovjek koristi postojeću tehnologiju da stvori novu tehnologiju, pa tu novu da stvori još noviju i tako u nedogled. Pogledajte grafikon koji prikazuje koliko je godina trebalo kroz istoriju da svaki novi izum dođe do 25% populacije Američkog društva:

Struji je trebalo preko 40 godina, telefonu 35, televiziji oko 25, računaru oko 15, internetu 5, pametnom telefonu manje od 5, dok je vještačkoj inteligenciji trebalo manje od dva mjeseca.

Razlog je, kao što smo već rekli, što koristimo već stvorenu tehnologiju da kreiramo novu. U XIX vijeku smo napredovali kao društvo više nego od XV do XIX vijeka zajedno. Sada napredujemo većom brzinom nego ikada u proslošti. Tehnološki napredak od 1990. do 2020. je značajno veći nego od 1960. do 1990. iako je isti raspon od 30 godina.

Zamislite sada tehnološki napredak koji će da slijedi za narednih 10 godina.

Ovaj brzi razvoj tehnologije otvara mnoga pitanja i zabrinutosti, posebno kada je u pitanju bezbjednost djece na internetu. Kako zaštititi djecu na internetu postaje sve važnije pitanje.

Šta djeca trebaju da znaju prije nego što dobiju pristup internetu?

Djeca su sada izložena internetu veoma rano u životu. S obzirom na brzinu kojom tehnologija napreduje, čini se da se sve mlađa djeca susreću sa digitalnim uređajima i internetom. Zato je važno da im prenesemo osnovne vještine i znanja koja će im pomoći da se zaštite na internetu. 

Evo nekoliko ključnih stvari koje bi bilo dobro da vaša djeca znaju prije nego što im dozvolite slobodan prtstup internetu:

Lična bezbjednost: Djeca trebaju razumjeti važnost čuvanja svojih ličnih informacija. Naučite ih da ne dijele informacije poput imena, adrese, broja telefona ili informacija o školi s nepoznatim osobama na internetu.

Ponašanje na internetu: Djeca bi trebala znati da se trebaju pristojno ponašati i na internetu. Podstičite ih na prijateljsku komunikaciju s drugima i objasnite im važnost prijavljivanja neprikladnog ponašanja ili sadržaja vama ili drugim osobama od povjerenja.

Kritičko razmišljanje: Naučite djecu da budu kritički onastrojeni prema informacijama koje pronađu na internetu. Objasnite im da sve što pročitaju ili vide ne mora da bude tačno, te ih podstičite da provjeravaju izvore informacija.

Sigurnosni softveri: Upoznajte djecu s osnovama sigurnosnog softvera kao što su antivirusni programi i firewall-i. Objasnite im kako da sačuvaju svoje uređaje od virusa.

Vrijeme provedeno na internetu: Postavljanje ograničenja za vrijeme koje dijete provodi na internetu može im pomoći da održe ravnotežu između online i offline aktivnosti.

Šta roditelji treba da znaju i kako da zaštite svoju djecu?

Roditelji igraju ključnu ulogu u osiguravanju bezbjednog korištenja interneta. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste zaštitili svoju djecu:

Kontrola pristupa: Postavite sigurnosne postavke i kontrole pristupa na uređajima i aplikacijama koje vaša djeca koriste. Ovo će vam pomoći da spriječite pristup neprikladnom sadržaju.

Otvoren razgovor: Konstantno komunicirajte sa svojom djecom. Trudite se da ih ne kritikujete već da razgovarate s njima o potencijalnim opasnostima na internetu i podijelite svoje brige. Ohrabrite ih da vas obavjeste ako se osjećaju nelagodno ili imaju problema.

Pratite aktivnosti: Redovno pratite aktivnosti vaše djece na internetu, posebno ako su mlađa. Postoji mnogo alata i aplikacija koji vam omogućavaju praćenje online aktivnosti djeteta.

Postavljanje pravila: Postavite jasna pravila o tome kako vaša djeca koriste internet. Definišite koliko vremena smiju biti online, koje stranice mogu posjećivati i s kim smiju komunicirati. I budite doslijedni.

Povjerenje: Naučite svoju djecu da vam se uvijek mogu obratiti ako imaju problema ili osjećaju nelagodu zbog nečeg što su vidjeli ili doživjeli na internetu.

Edukacija nikada nije bila važnija

Dok se suočavamo s brzim tehnološkim promjenama, edukacija nikada nije bila važnija. Kako bismo pomogli našoj djeci da se uspješno nose s izazovima koje donosi digitalni svijet, nudimo kurseve specijalno prilagođene djeci.

Naši Itivity Junior kursevi programiranja za djecu upoznaju ih sa informacionim tehnologijama na najbolji način. Pored programiranja, omogućavaju djeci da steknu osnovna znanja o sigurnosti na internetu, kritičkom razmišljanju i pravilnom ponašanju ona internetu. Učimo ih i kako da zaštitite svoje lične informacije i kako da prepoznaju neprikladne sadržaje.

Zapamtite, edukacija je ključna za osnaživanje vaše djece da budu odgovorni i sigurni korisnici interneta. Neka budu spremni za izazove digitalnog doba i nauče kako da se zaštite, jer znanje je najbolja zaštita.

Saznajte više o našim kursevima i kako možete pripremiti svoje dijete za digitalnu budućnost. Naše dosadašnje iskustvo pokazuje da su djeca u velikoj mjeri zainteresovana da uče, ali i da razumijemo da nisu svi roditelji vrhunski poznavaoci IT-ja, što je sasvim u redu. Nama prepustite “brigu” o edukaciji, a vi se pobrinite da zadržite otvoren odnos sa svojim djetetom i da se dogovarate o vremenu provedenom online.

Itivity junior kursevi su prilagođeni uzrastu, a što je najvažnije, učenje nikada nije bilo zabavnije!

Share This