facebook

Frontend developer (Koje vještine moraš da imaš ako želiš da konkurišeš na ovu poziciju)

by | 10.09.2021.

Mi pravimo web sajtove i bavimo se programiranjem! Ova rečenica zvuči tačno, zar ne? A da li je baš tako? Kada se spomene web dizajner, frontend ili backend developer, prva asocijacija na ova zanimanja je programiranje. U suštini web dizajner, developer i programer poznaju programske jezike, ali nivo znanja i opis posla za svakog od navedenih se znatno razlikuje.

Najpopularnija ulaznica u IT struku je upravo izrada web sajtova. Osnovni principi mogu da se savladaju u relativno kratkom periodu, a brzina napretka diktirana je radom i željom za napretkom. Koje vještine mora da ima neko ko se bavi web dizajnom saznaj u nastavku.

Web Dizajn

Krenimo od početka. Ako nam je potreban web sajt, vjerovatno prva osoba kojoj ćemo se obratiti je web dizajner. Od vještina web dizajnera zavisi izgled sajta i raspored elemenata. Web dizajner mora da vodi računa o tipografiji, odabiru boja, poravnavanju, ponavljanju elemenata i naravno, hijerarhiji. Loš sadržaj složen po ovim principima može izgledati dobro, dok najbolji sadržaj posložen bez smisla i reda postaje najgori.

Za kreiranje Mockup-a (Mockup je slika na kojoj je prikazan samo vizuelni izgled sajta, bez funkcionalnosti) potrebno je koristiti određene alate za dizajn, a najpopularniji su Adobe Photoshop, Adobe Illustrator i Adobe XD. Prva dva alata su dva najpoznatija alata za grafički dizajn, dok je Adobe XD noviji program i koristi se za web dizajn i dizajn aplikacija, odnosno UI/UX dizajn.

Postoje alati koje možete koristiti u pretraživaču i na taj način dizajnirati stranice, a jedan od najpopularnijih je Figma koji je besplatan ukoliko radite samo dizajn i radite sa manjim timom ljudi. On je sličan Adobe XD alatu i oba se koriste za UI/UX dizajn. Da li ćete elemente sajta slagati u Illustrator-u, Photoshop-u, XD-u ili nekom trećem softveru, na vama je, ali u svakom slučaju morate da znate da manipulušete objektima, formatirate tekst i da znate da prilagodite fotografije vašim potrebama.

Ako niste sigurni da li je web dizajn pravac u kom želite da se razvija vaša karijera, ali zanima vas grafički dizajn generalno, u tom slučaju pogledajte koje vještine možete da savladate na našem kursu Uvod u grafički dizajn gdje obrađujemo gore navedene alate – Photoshop i Illustrator.

Koja je razlika između dobrog web dizajnera i odličnog? Kao u svakom poslu, onaj ko ima više vještina i poznaje veći broj alata je u prednosti. Ako ste sigurni da želite da se bavite web dizajnom, poznavanje osnovnih principa HTML-a i CSS-a je neizbježno.

Šta je HTML? Kada pričamo o HTML-u, možemo reći da govorimo o opisnom jeziku, a to znači da pomoću tagova koje on koristi mi „opisujemo“ pretraživaču kako stranice sajta treba da izgledaju. Ako HTML opisuje, CSS jezik stilizuje elemente. Ukratko, ako imamo jedan stil za neki element (boju, font), možemo ga definisati pomoću CSS-a i primjeniti na bilo koji broj stranica.

Kada razumijete ovo, imaćete mnogo jasniju sliku o tome kako da dizajnirate web stranicu i moći ćete da izbjegnete greške koje bi sigurno pravili ako ne razumijete ove principe.

Frontend Web Developer

Ako Web Dizajner definiše izgled sajta, Front End Developer razvija „prednji“ dio sajta, odnosno omogućava normalan rad i funkcionisanje dijela sajta koji se vidi u pretraživaču. Ako web dizajner mora da poznaje principe HTML-a i CSS-a, ali ne nužno da razvije sajt, frontend developer je taj koji mora da zna kako da napravi sajt pomoću HTML-a i CSS-a. Sa druge strane, ne mora savršeno da poznaje programe za dizajn, ali isto tako, razumijevanje nekih osnovnih principa je poželjno.

Front End Developer mora da poznaje JavaScript. Za razliku od HTML-a i CSS-a, ovo je pravi programski jezik. Ako sa HTML-om opisujemo elemente, sa CSS-om zadajemo stilove, JavaScript jezik određuje ponašanje objekata kao i ponašanje između dva i više objekata. Kombinacija HTML-a, CSS-a i JavaScript-a daje DHTML – Dinamic HTML. DHTML omogućava dinamičnost web stranice čime poboljšavamo korisničko iskustvo, o čemu se posebno vodi računa.

Naš kurs HTML, CSS i JavaScript kroz 40 časova uvodi polaznike u ove programe, a prijaviti se možete OVDJE.

Kao kod većine IT pozicija, Front End Developer počinje od juniorske pozicije sa osnovnim znanjima, a vremenom i iskustvom dolazi do naprednog nivoa. Isto tako, ne mora da bude vezan samo za izradu web sajtova. Poznavanje HTML-a, CSS-a, JavaScript-a, ali i programa za dizajn je potrebno za izradu web i mobilnih aplikacija.

JavaScript Framework

Nakon što savladate dovoljno dobro HTML, CSS i JavaScript – dovoljno da možete samostalno da vježbate i kreirate neke od jednostavnijih projekata za početnike kao što su Kalkulator, Recepti, neki jednostavan WebShop i slično, vrijeme je da počenete da učite neki od JavaScript Framework-a.

Šta je Framework? Ako je CSS nastao nakon HTML-a kako bi olakšao primjenu stilova, tako i Framework služi da pojednostavi i nadogradi funkcionalnost JavaScript-a. Jednostavno rečeno, Framework možemo posmatrati kao primjenu određenih šablona koji omogućavaju developerima da brže razviju web stranice i aplikacije.

Na oglasu za poslove Junior Frontend Developera traži se poznavanje HTML-a, CSS-a, JS i poznavanje jednog od Frameworka, a to bi značilo da je najbolje je da savladate neki od trenutno najpopularnijih kao što su React, VueJS ili Angular. Kada dođete do momenta kada treba da odaberete odgovarajući Framework, ne brinite, tada ćete već dobro poznavati materiju i moći ćete odabrati onaj koji vam najviše odgovara.

Ko jednom počne, vrlo lako će doći do kvalitetnih izvora za vježbu, poput tutorijala na YouTube-u sa uvijek korisnim Tips&Tricks, ali i do odličnih stranica poput https://www.codewars.com/ koji kroz vježbe rješavanja algoritma pomažu da razvijete logiku i razumijete rješavanje problema.

Backend Web Developer

Backend developer omogućava frontendu da komunicira sa bazom, uzima i obrađuje podatke, radi računanje u pozadini i validaciju da bi na kraju frontend mogao da prikaže rezultate tog čitavog pozdinskog procesa.

Backend developer brine o svemu onome što vi ne vidite kada otvorite neku stranicu, ali bez čega ona ne može da funkcioniše. Ako ste tip kojeg ne zanima grafika i izgled sajta ni u kakvom obliku, već samo razvoj koda, onda je ovo zanimanje idelano za vas.

Frontend i backend moraju međusobno dobro da “komuniciraju”, pa je tako potrebno savladati osnove frontenda, posebno JavaScript (kurs: Programming in HTML5 with JavaScript and CSS3), odabrati Framework i upoznati se sa SQL bazama podataka (program obuke: Data Analyst and BI) da bi se na to znanje nadogradile vještine backend developera.

Postoji dosta jezika koji bi mogli da se koriste za backend, ali najviše ćete čuti da se uglavnom koriste PHP, Python ili Java, a sigurno nije slučajno što su oni upravo najpopularniji.

Potpuni početnici bez prethodnoh iskustva mogu savaladati PHP programiranje na jednom od naših najpopularnijih programa obuke: PHP web development gdje polaznici uče sve, od uvoda u development, preko HTML-a, CSS-a i JavaScript-a, pa sve do na PHP-a i MySql-a. Program obuke traje 6 mjeseci gdje kroz praktičan rad i projekte možete da savladate ove tehnologije i započnete uspješnu IT karijeru!

ZAKLJUČAK

Frontend ili backend, jedno je sigurno – oba pružaju dosta mogućnosti, a može se primjetiti je da je sve usko povezano. Dodatni benefit developmenta je to što se u svakom momentu može učiti nešto novo i nadograđivati znanje koje će se sigurno moći monetizovati.

Bilo kako bilo, nadamo se da je sada jasnije odakle početi i u kom smijeru se dalje usavršavati. Ako je tvoja odluka da učiš putem besplatnih izvora, kao što su Freecodecamp, Udemy, YouTube tutorijali ili da pohađaš neki od kurseva, ne zaboravi da je svaki početak težak, ali da uz vježbu, rad i konstantno istraživanje možeš vrlo brzo da napreduješ, vjerovatno brže nego u bilo kojoj drugoj struci!

Share This